Tips & Tricks odling

Jag ska nu inte ge er en uppsjö av tips och trix gällande odling. Men det finns två ganska bra och energi-givande naturmedel att ta till. Visste du att nässelvatten är ett av många knep för att ge energi till odlingen? Det är en viss process med att ta fram, skapa nässelvatten. Så vill du testa så Googla gärna. Finns en uppsjö med instruktioner på nätet. Det gäller bara att hitta rätt i ”djungeln”, hitta instruktioner som passar just dig att läsa.

NÄSSELVATTEN
Det luktar skunk, i flera dagar. Men det gäller att med viss omsorg välja en bra tidpunkt för hanteringen. Det bästa är att sikta in på några mulna dagar, gärna dagar med regn. Bästa är om det har regnat innan gödselvattnet ska fördelas ut i jorden, för då är jorden fuktig och vattnet sipprar ner lättare. Se upp för så kallade stekheta dagar, detta gör att vattnet hellre lägger sig på ytan av jorden och rinner iväg åt sidorna. Speciellt om det t.ex. är bar jord som vattnas.

Ett annat exempel är t.ex. urinvatten.

URINVATTEN
Eller som vissa kallar det, guldvatten. Helt rätt! Urin är kväverikt men innehåller också ämnen som kalium och fosfor och är därför ett välbalanserat gödselmedel. Blanda en del urin med 9 delar vatten och vattna ut.

Vattna mellan raderna och inte på plantorna och undvik att gödsla med urin ett par veckor före skörd (gäller främst sådan odling som växer nära jorden). Att använda urin är dessutom lite extra “miljövänligt” eftersom vi inte spolar ner urinet med vatten som reningsverk tar hand om. Det kan också ha viss avskräckande effekt på t.ex. rådjur. Nu använder vi i familjen inte urin dock.

Hur kan jag veta allt detta med tanke på mitt så kallade blyga och lilla intresse för odling? Givetvis min sambo som tipsat mig och ständigt förklarar naturens magi. Som jag nämnt innan i tidigare blogginlägg – hon påminner gärna lite om husmor Alva från Madicken-serien.

 

hälsomat